pondělí 16. listopadu 2015

Trikolora aneb rychlé zamyšlení


     Všichni víme, co se stalo tento pátek 13. listopadu. Stačí se jen podívat do libovolných novin, na kterýkoli televizní kanál se zprávami, nebo internet. V Paříži byla spáchána série teroristických útoků v režii Islámského státu se strašlivou bilancí 130 mrtvých a 350 zraněných. Během víkendu jsem asi tak, jako každý průměrný člověk, sledoval zprávy a něco mne nakoplo k zamyšlení a vytvoření tohoto narychlo napsaného článečku. Ještě krátce před jeho publikací jsem zjistil na internetu (asi proto, že nemám facebook, věděl bych to dřív), že nejen já, ale i jiní se zamysleli, a došli k podobnému závěru. Nečiním si tedy patent na originalitu své myšlenky.




     31. 10. bylo sestřeleno (vyhozeno do vzduchu) ruské letadlo letící z Egypta do Ruska. Zemřelo zde přes 220 lidí. K odpovědnosti se opět přihlásil Islámský stát. Přestože stále probíhá vyšetřování, není pochyb, že došlo k násilnému zničení letadla. Krom spekulací ohledně střízlivosti a spolehlivosti pilota, či kvality letadla, se hlavně uvažuje o tom, zdali vůbec má IS potřebnou techniku k sestřelení. Nikde žádné zapálené svíčky před ambasádou, žádná mediální velkoústá prohlášení. Proč? Protože se jedná o Rusko.

     Žil jsem v zemi dlouhodobě okupované Rudou Armádou, kdyby se neotočil režim, rozhodně bych nedosáhl na vzdělání ani práci, které mám dnes, přesto si myslím, že ignorování, či zlehčování událostí v Rusku, které tuto zemi nestaví do nepříznivého světla a nejsou tedy tak mediálně vděčné jako například konflikt na Ukrajině, je neprofesionální a, minimálně v tomto případě, i nehumánní. Samozřejmě, že (aspoň dle zpráv, které má průměrný člověk k dispozici) by Rusku prospělo pár změn, ale to přece nemůže být důvodem k takové ignoranci. Vždyť například Německo je nyní takový náš ohromný kamarád.

     Nebo snad mohou lidé na palubě letadla za to, že se narodili v zemi, která je nyní nepopulární? Protože to byli Rusové, nezaslouží si stejnou pietu jako zmasakrovaní Pařížané? Nezaslouží si též minutu ticha? Zapálené svíčky a od věřících i modlitby a zvonění zvonů? Jsou, nebo byli,  to také lidé a proto nevidím rozdíl. Jsou nyní důležitější věci, než žabomyší války. Nebo se může stát, že přiletí čáp.

     Jenom pro úplnost: V krvavém světle pátečních událostí například také zanikl den předtím spáchaný masakr (41 mrtvých, 200 zraněných) v Bejrútu, kde došlo odpálení se dvou sebevražedných útočníků.

    Takže, drazí moji, zastávám názor, že nejen Prie pour Paris, ale i Mолиться за Москвy, a dost možná i نصلي من أجل بيروت . Všichni jsme lidé.

     A nezapomínejme, že do barev trikolory se nehalí jen Francie či Rusko, ale například také Česká republika.

2 komentáře:

  1. uf, máte recht, šéfe! každopádně je to jeden veliký průšvih...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně je... Kdoví, jak to všechno dopadne. Ale nejednota a přihřívání jen své vlastní polívčičky uškodí především nám všem.

      Vymazat