pátek 19. června 2015

Dinosauři počtvrté


     Potřeboval jsem vypnout, chvíli nepřemýšlet. Na to se hodí film, nejlépe americký. Volba padla na Jurský svět. Dle ukázek by to měl být film s jasným a prostým dějem. Poslední dobou však mám s filmy a knihami problém - nesplní má očekávání. Do kina jsem proto šel s lehkým despektem. Tentokrát jsem se ale zmýlil.


   
      Domníval jsem se, že ve filmu, kde se budou prohánět počítačově generovaná zvířata, bude mnoho triků a hrátek ve 3D, proto jsem zvolil tuto verzi a nebyl jsem zklamán.

    Nebyl jsem zklamán ani ostatním: Film odsýpal přesně podle mého očekávání, žádná překvapení ani lekačky se nekonaly. Ale tentokrát to ani nemyslím jako výtku. Film tohoto typu nemusí mít překvapivé zvraty v ději, koukáme se na něj kvůli něčemu jinému - dinosaurům. A ti byli nádherní.......a děsiví.

   V pořadí čtvrtý film z řady Jurských Parků se vrací zpět na místo, kde všechno začalo - na Isla Nublar, 22 let po děsivých událostech prvního dílu. Ale nyní je vše jinak: Park funguje jako skvělá atrakce, peníze se jen sypou (nebo taky ne), na všechny problémy se myslelo dopředu, nic se nemůže stát (kde jsme to jen už slyšeli?). Na ostrov přijíždějí se spoustou jiných návštěvníků i dva chlapci - bratři. Jejich teta je manažerkou parku a v současné době určitě nemá čas na hlídání dvou synovců. Ona musí zařídit nové sponzory se spoustou peněz. Proto v severní oblasti ostrova, v zakázané zóně, vyšlechtili (geneticky vyvinuli) dinosaura, jakého svět neviděl (doslova). Indominus rex je zčásti T-rex a zčásti.... no, to je tajné a divák se to spolu s hrdiny dozví až během filmu.  Indominus pochopitelně unikne a začíná boj o přežití, ve kterém nyní dominantní živočišný druh žalostně podléhá... A ke slovu pochopitelně přijdou i Velociraptoři (jsme přece v Jurském parku), chamtivost a lidská arogance a dokonce i pár nenásilných vtípků.

     Dá se něco filmu vytknout? Určitě. Můžeme se dohadovat například o tom, že Velociraptoři nebyli takhle velcí ani takhle chytří (ale to platí už od 1. dílu... velikostně odpovídá spíše druh Deinonychus, což se hůř pamatuje a možná i vyslovuje), že to tu vše už jednou bylo, že..... a kdesi cosi. Mně osobně třeba nesedlo chování dinosaurů ke konci filmu. Připadalo mi ne příliš logické. Ale hnidy najdeme opravdu na všem, budeme-li se dívat dost dlouho a s úmyslem něco najít. Film měl pobavit a to splnil nad očekávání. Jedná se o poctu jedničce a svým způsobem ji i předčí. Přeji vám příjemný zážitek.


    

2 komentáře:

  1. Ahoj :-)

    Jako celek to opravdu nebylo špatný, ač lišky k tomu přistupovaly hodně vlažně a opatrně. Pokud tomu někdo chce vytýkat, že se film nedrží současných vědeckých poznatků, prosím. A zatímco "teplokrevnost" mi nedělá problémy, stejně jako nové poznatky o tom jak chodili sauropodi, opeřenýho T-rexe lišky nevydejchaj, ani kdyby to bylo potvrzeno všemi kapacitami, co se dinosaury zabývají. Takže? Nádherný scenérie, dostatek akce, krásný a detailní záběry na "ještěrky". Scéna, kdy "vlítne liška do kurníku" a z voliéry se dostanou "ptakoještěři" je jedna z nejlepších, stejně tak "malá" nápověda do finiše, kdy se jeden z nich pokouší zvednout svoji kořist z bazénu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. Ano, nalezneme tam spoustu nesmyslů, i těch logických, můžeš od začátku do konce předpovědět děj. Ale když potřebuješ vypnout a jen si užívat, tak film svůj účel splnil :-)

    OdpovědětVymazat