neděle 10. ledna 2016

Známí neznámí - Sammo Hung Kam-Bo

     Asi před čtyřmi měsíci se na jednom blogu, který sleduji, objevil článek o wuxia, speciální odnoži čínského filmu s bojovým uměním. Měl jsem tam jeden komentář, posléze jsem se s Lišákem setkal a vedli jsme menší debatu, která skončila prsknutím: "Tak o tom napiš něco sám, když jsi TAKOVÝ odborník. Víš, jak se ty informace strašně blbě shání?" Asi má pravdu, ale trošku jsem se to rozhodl pojmout po svém - veeeeelmi zeširoka, takže kdo ví, kdy se k wuxia dostaneme. Čím nebo kým začít? Z mého pohledu je pouze jeden kung-fu herec, který překonává ostatní své kolegy, a to nejen rozměry... Shodou okolností měl nedávno 64. narozeniny. Tak tedy: Bylo, nebylo, 7. 1. 1952 se v Hongkongu narodil Hong Jin Bao.


     Oba jeho rodiče pracovali u filmu, a proto jej vychovával dědeček Hung Chun Ho (též filmový režisér, toho času již na odpočinku - babička Chin Tsi-ang - první filmová ženská kung-fu star-do důchodu odešla až roku 2002, to jí bylo 93 let, lze-li věřit Wikipedii a IMDb).

Sam-mo
     Jako většina jeho kolegů "z oboru" studoval ve slavné Pekingské opeře, a to nejen bojová umění, ale i herectví a zpěv. Měl to štěstí, že to bylo v době, kdy ještě učil mistr Yu Jim Yuen, který si vybral skupinku studentů (mezi nimi byl i Hong), kterou nazval "Sedm malých štěstí" (七小福),a jim se více věnoval a zřejmě je i trochu protěžoval. Mezi těmito studenty Hong potkává své budoucí spoluherce a přátele Chan Kong Sana a Hsia Ling Yuna, později známé pod jmény Jackie Chan a Yuen Biao. On sám, díky podobnosti s jistou komiksovou postavičkou dostal přezdívku Sammo. Již během studií, ve věku 12 let, začal s účinkováním ve filmu. V šestnácti letech se zranil, během uzdravování přibral a posléze kvůli neshodám s mistrem Yuenem odchází z Pekingské opery.


Enter the Dragon
     Za velký průlom v kariéře lze považovat rok 1973, kdy na sebe upozornil sice malou, ale výraznou roličkou v počinu jiné akční ikony - Bruce Lee - a to ve filmu Příchod draka (Enter the Dragon), kde s mistrem bojoval tréninkový zápas. Nu, a pak už přišla samá pozitiva a sociální jistoty. Alespoň z pohledů fanoušků jeho filmů. Sammo Hung Kam-Bo se postavil jak před, tak za kameru a okamžitě zaujal. Vyčníval nad kolegy obzvláště svou hřmotnou postavou - při 170 cm výšky má 110 kg.

     Sedmdesátá léta byla ve znamení pomalého vzestupu Sammo Hunga jako režiséra, choreografa bojových scén (dodělával například po smrti Bruce Lee pověstnou Hru smrti) i herce. 

Jackie Chan, Sammo Hung, Yuen Biao
     Na počátku 80. let se zrodily filmy "tří bratrů". Yuen Biao (ten akrobat s pihou), Jackie Chan (ten nejznámější) a právě Sammo Hung (ten tlustý) spolu natočili filmů několik, jsou si velmi podobné (Projekt A, Pojízdná kantýna, Navždy draky...), hlavně díky obsazení, ale to už tak bývá - je těžké pořád něco nového vymýšlet a, co si budeme nalhávat, na většinu kung-fu filmů nekoukáme kvůli hluboké psychologii. Tyto filmy patří k tomu nejlepšímu v hongkongské éře. "Bratři" se nakonec (uvádí se, že to bylo díky Jackie Chanovi) v roce 1988 rozešli a trvalo to 10 let, než se Sammo s Jackiem usmířili.

     Devadesátá léta jsou ve znamení útlumu tvorby Sammo Hunga jako herce - trh se nasytil a navíc se v tuto dobu po 21 letech rozešel, ne zrovna v dobrém, s mateřskou společností Golden Harvest. Sammo zakládá vlastní produkční firmu a věnuje se převážně produkci, choreografii a režii. Za zmínku stojí jeho účinkování v americkém seriálu Martial Law (1998-2000) a opětovné navázání spolupráce s Jackie Chanem.

     V současné době je Sammo podruhé ženatý, má čtyři dospělé děti - synové pokračují v rodinné tradici u filmu a dcera Stephanie je modelkou. I přes svůj věk, přibývající kilogramy a zdravotní problémy (daní za tloušťku, cigarety a hektický životní styl byla v roce 2009 operace srdce) je stále aktivní a jeho kung-fu stylu Wing Chun, Hung Gar či Hapkido je velmi pohledné. Je fascinující, jak při svých rozměrech dokáže být pohyblivý a mrštný.

     I když jej není tolik vidět jako například takového Jackieho Chana, byl to Sammo Hung, kdo příšel s vtipnými vložkami do kung-fu, které proslavily právě Jackieho, byl to on, kdo zavedl do kung fu filmů koncept upírů a taoistických mnichů, je podepsán pod mnohými choreografiemi bojů v hongkongských filmech. Díky němu jsou známí herci jako například Biao Yuen, Michelle Yeoh, Cynthia Rothrock, nebo Jet Li. Pro mne je právě proto Sammo Hung Kam-Bo tou pravou ikonou hongkongského filmového průmyslu.

Eastern Condors
     A kdybych vám měl doporučit pouze tři filmy z jeho přepestré kariéry? Na prvním místě asi by to byl Poslední kondor (Eastern Condors, 東方禿鷹, 1986), kde je k vidění Sammo asi nejhubenější. Film je netypicky zasazen do vietnamské války a zde ukázaná akce bolí už jen při pohledu. Jako další bych zvolil film Kung-fu nářez (Magnificent Butcher, 林世榮, z roku 1979), kde Sammo ztvárnil roli Lam Sai-winga, skutečné postavy (1861-1942) kung-fu dějin, legendárního studenta ještě legendárnějšího Wong Fei-honga, mistra stylu Hung Gar. A aby těch legend nebylo málo, Wong Fei-honga hrál legen...počkejte si...dární herec Kwan Tak-hing, jenž ztvárnil Mistra ve více než 70(sic!) filmech. Nu a jako poslední? Abychom tu neměli jen samé starší filmy, tak jeden z nedávné doby, film Nebezpečný svědek (Fatal Move, 奪帥, 2008) z prostředí hongkongských triád.



   

3 komentáře:

  1. Wau, velmi zajímavé čtení. Jen tak dál. Výborně zpracované. Za lišky tlapka nahoru :-) Doufám, že brzy bude pokračování ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Lišáku, děkuji za pozitivní koment. Další články určitě budou, nejen o hercích, ale i o filmech, ale střídmě (plánuji tak jeden, dva měsíčně). Ze dvou důvodů: Přece jen tyto informace se dají vyhledat po netu, a nerad bych byl nazván plagiátorem jen proto, že informace sesbírám, přepíšu vlastními slovy a pak je tu vystavím... Takových blogů jsou tuny a já bych se fakt nerad zařadil mezi takovéto blogery :-)Hezký den.

      Vymazat